Valedevento » Specials » Natuurlijke lichaamsverzorging

Natuurlijke alternatieven voor verzorgingsproducten

Natuurlijke alternatieven voor verzorgingsproducten Iedereen gebruikt dagelijks verschillende producten om het lichaam, huid en haar te verzorgen. De dag starten de meesten met een douche waar zeep, shampoo en conditioner gebruikt worden. Om de huid te hydrateren zijn er tal van vochtinbrengende lotions en crèmes. Er wordt aangeraden om dagelijks tweemaal de tanden te poetsen en een flinke dosis deodorant moet ervoor zorgen dat we de dag doorkomen zonder onaangename zweetgeurtjes. Maar zijn al deze verzorgingsproducten niet schadelijk voor de gezondheid en welke natuurlijke alternatieven zijn er?

Natuurlijke verzorgingsproducten

Er zijn tegenwoordig in de drogisterij en de supermarkt tal van verzorgingsproducten te koop met natuurlijke ingrediënten omdat steeds meer mensen zich bewust worden van de schadelijke bestanddelen in de producten die we dagelijks gebruiken. Shampoos bevatten sulfaten die de hoofdhuid kunnen uitdrogen en conditioner geeft het haar glans met siliconen. Er is nogal wat controverse omtrent fluoride in tandpasta en de chemicaliën in zeep en douchegel kunnen via de huid in de bloedbaan terecht komen. Of aluminium in deodorant nu wel of niet borstkanker veroorzaakt is nog steeds niet duidelijk, maar wie liever geen risico neemt kan in de keukenkast enkele natuurlijke alternatieven vinden voor verzorgingsproducten.

Natriumbicarbonaat of zuiveringszout, appelazijn en citroen hebben allemaal antibacteriële eigenschappen en kunnen zowel op het haar, het lichaam als de tanden gebruikt worden. Je haar wassen met een ei of enkel water gebruiken onder de douche, het is perfect mogelijk. Kruiden zoals kurkuma en salie kunnen gebruikt worden om tandpasta te vervangen en kokosolie maakt de huid zijdezacht en helpt om nare zweetgeurtjes te voorkomen.

Voordelen van natuurlijke middeltjes

Als je natuurlijke middeltjes gebruikt voor je dagelijkse verzorging loop je geen risico op eventuele gezondheidsrisico's. De hoofdhuid en de huid zullen zelf de olieproductie en hydratatie regelen en water kan al voldoende zijn om je haar te spoelen, je lichaam te reinigen of je tanden te poetsen. Een bijkomend voordeel is dat al deze middeltjes waarschijnlijk al in je keuken te vinden zijn en je geld uitspaart op de aankoop van allerlei verzorgingsproducten. De chemicaliën die in zeep en shampoo zitten komen ook in het water en de natuur terecht, door natuurlijke alternatieven te gebruiken bescherm je dus ook het milieu. Ten slotte win je ook heel wat tijd als je enkel water gebruikt.
Natuurlijke alternatieven voor parfum

Natuurlijke alternatieven voor parfum

De meeste mensen gebruiken regelmatig parfum want we ruiken allemaal graag lekker. Een vleugje parfum aanbrengen op de hals of polsen hoort voor veel mensen gewoon bij het ochtendritueel en als we ons…

Stoppen met deodorant te gebruiken

Al sinds de oude Egyptenaren probeerden mensen hun zweetgeur tegen te gaan, de eerste deodorant kwam in 1888 op de markt. Deodorants gaan nare luchtjes tegen terwijl een anti-transpirant het zweten ze…
Stoppen met shampoo te gebruiken

Stoppen met shampoo te gebruiken

Voor vele mensen is het haar wassen een onderdeel van de dagelijkse routine om mooi, zacht en glanzend haar te behouden. Anderen wassen hun haar twee tot drie maal per week. Maar is het wel een goed i…
Stoppen met tandpasta te gebruiken

Stoppen met tandpasta te gebruiken

Om een goede mondhygiëne te behouden en de tanden gezond te houden wordt aangeraden om twee maal per dag de tanden te poetsen. Er zijn tandpasta’s op de markt om te beschermen tegen cariës, om de tand…
Stoppen met zeep te gebruiken

Stoppen met zeep te gebruiken

De meeste mensen nemen dagelijks een douche en gebruiken daarbij een zeep of douchegel. Maar is zo vaak douchen wel goed voor de huid en is zeep wel veilig? Commerciële zeep of douchegel bevat tal van…
Gepubliceerd door Valedevento op 03-06-2016, laatst gewijzigd op 20-06-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties