Valedevento » Specials » Kruiden en specerijen

De helende werking van kruiden en specerijen

De helende werking van kruiden en specerijen Kruiden en specerijen geven een heerlijke smaak aan al je gerechten, zijn lekker in een slaatje en je kunt er een gezonde thee van maken. Kruiden en specerijen worden al eeuwenlang gebruikt om hun medicinale eigenschappen en ook vandaag kunnen we deze natuurlijke middeltjes gebruiken tegen tal van kwaaltjes en ziektes.

Vitaminen en mineralen

Kruiden en specerijen bevatten tal van vitaminen, zoals vitamine A, C en K. Deze kunnen helpen om de bloeddruk te regelen en aderverkalking te voorkomen, de botten sterk te houden en de weerstand te verhogen. Mineralen zoals kalium, calcium en magnesium spelen ook een rol bij de vorming van botweefsel, het regelen van de bloeddruk en spiersamentrekkingen, daardoor kunnen ze helpen hoofdpijn of menstruatiepijn te verzachten. Kruidnagel, nootmuskaat en salie helpen om de botten sterk te houden en osteoporose te voorkomen. Kruiden en specerijen zoals knoflook, koriander, kurkuma en tijm kunnen helpen om hart- en vaatziekten te voorkomen. Gember, basilicum en dille kunnen hoofdpijn of menstruatiepijn verzachten.

Antioxidanten

De meeste kruiden en specerijen bevatten antioxidanten, dit zijn stoffen die het DNA, de cellen en de organen beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen en beschermen zo tegen kanker. Ze zorgen ervoor dat kwaadaardige cellen zich niet kunnen vermenigvuldigen en kunnen kankercellen doden. Sommige kruiden en specerijen verhinderen ook de vorming van bloedvaten die tumoren van bloed voorzien. Ze kunnen ook aderverkalking, infecties en ontstekingen zoals artritis tegen gaan. Kruiden en specerijen die veel antioxidanten bevatten zijn basilicum, gember, kardemom, knoflook, kruidnagel, kurkuma, nootmuskaat, tijm en dille.

Andere functies

Veel kruiden en specerijen bevatten metalen zoals ijzer, mangaan, koper en zink. IJzer kan helpen om bloedarmoede te behandelen en een tekort aan metalen kan de weerstand verminderen, de spieren zwakker maken, de stofwisseling verstoren en de hersenfunctie beïnvloeden.

Sommige kruiden hebben een antibacteriële werking waardoor ze gebruikt kunnen worden om voedselvergiftiging, diarree en huidaandoeningen te behandelen. Vooral knoflook, kardemom, salie en kruidnagel hebben een sterke antibacteriële werking.

Kruiden zoals basilicum, gember en koriander kunnen ook de productie van insuline stimuleren waardoor ze kunnen gebruikt worden door mensen met diabetes.

Ook beïnvloeden sommige kruiden en specerijen de vorming van hormonen en neurotransmitters waardoor ze een effect kunnen hebben op de hersenfuncties, het slaap-waakritme en de menopauze. Kruidnagel en kardemom kunnen gebruikt worden als afrodisiacum, nootmuskaat en dille kunnen helpen bij slapeloosheid en salie kan de symptomen van de menopauze verzachten.
De helende werking van basilicum

De helende werking van basilicum

Basilicum is een heerlijk aromatisch kruid dat vaak gecombineerd wordt met tomaat. Het is onmisbaar op pizza en in pesto, maar ook in de Aziatische keuken wordt het vaak gebruikt. Basilicum wordt ook…
De helende werking van chilipeper

De helende werking van chilipeper

Chilipepers geven een heerlijke pittige smaak aan tal van gerechten, ze zijn onmisbaar in de Aziatische keuken en een belangrijk ingrediënt van chili con carne. De Carolina Reaper is de pikantste pepe…
De helende werking van dille

De helende werking van dille

Dille is een kruid dat populair is in de Scandinavische en Oost-Europese keuken, het wordt vaak gecombineerd met visgerechten. Zowel de blaadjes als de gedroogde zaadjes worden in de keuken gebruikt o…
De helende werking van druivenpitten

De helende werking van druivenpitten

Vandaag worden druiven overal ter wereld gekweekt om te eten of om wijn van te maken. De oudste wijnmakerij is gevonden in Armenië en dateert van 4000 voor Christus. Meestal worden de pitten uitgespuw…
De helende werking van gember

De helende werking van gember

Gember is één van de meest geconsumeerde specerijen ter wereld en is onmisbaar in de Aziatische keuken. Gember is de wortel van de gemberplant, Zingiber officinale. In de Aziatische, Indische en Arabi…
De helende werking van kamille

De helende werking van kamille

Kamille is een kruid dat we vooral kennen van in de thee, kamillethee is een erg populaire kruidenthee over de hele wereld. Het wordt gemaakt van de gedroogde bloemen van de kamilleplant. Naast een ru…
De helende werking van kaneel

De helende werking van kaneel

Kaneel is een heerlijke geurende specerij die we allemaal kennen dankzij speculaas of appeltaart, maar het wordt ook vaak gebruikt in de Indische keuken. Naast zijn heerlijke smaak en geur kan kaneel…
De helende werking van kardemom

De helende werking van kardemom

Kardemom is een kruid dat vaak gebruikt wordt in de Oosterse keuken, het is lekker in currygerechten en wordt bij ons gebruikt in speculaas. Groene kardemom is het meest voorkomend en heeft naast een…
De helende werking van knoflook

De helende werking van knoflook

Over de hele wereld bestaan er ongeveer 600 verschillende variëteiten van knoflook. Het is heerlijk als smaakmaker in talloze gerechten en onmisbaar in zowel de Europese als de Aziatische keuken. Maar…
De helende werking van koriander

De helende werking van koriander

Koriander is een aromatisch kruid dat vaak gebruikt wordt om gerechten te garneren, het wordt zowel in de Europese als de Oosterse keuken gebruikt. Men kan de sterk smakende bladeren gebruiken en de g…
De helende werking van kruidnagel

De helende werking van kruidnagel

Kruidnagel is een kruid met een sterk overheersende smaak, het wordt voornamelijk in Indonesië gekweekt waar het in sigaretten wordt verwerkt. Kruidnagel wordt gebruikt in curry, speculaas, stoofgerec…
De helende werking van kurkuma

De helende werking van kurkuma

Kurkuma of geelwortel is een specerij met een mild bittere smaak. Het wordt vaak gebruikt in de Oosterse en vooral de Indische keuken. Kurkumapoeder is onmisbaar in een currygerecht en het is het hoof…
De helende werking van lavendel

De helende werking van lavendel

Lavendel is gekend omwille van zijn prachtige paarse bloemen en heerlijke geur. Behalve in parfum en zeep kan lavendel ook gebruikt worden in de keuken en om thee te maken. Net zoals vele andere kruid…
De helende werking van munt

De helende werking van munt

Munt is een heerlijk geurend kruid dat perfect past bij een zomerse fruitsalade en vaak gebruikt wordt in de Marokkaanse keuken. Maar de frisse groene blaadjes kunnen ook om hun medicinale werking geb…
De helende werking van nootmuskaat

De helende werking van nootmuskaat

Nootmuskaat is een specerij die zowel in de Europese als de Aziatische keuken wordt gebruikt, het is lekker bij bloemkool en aardappelen en het is een ingrediënt van speculaas. Zowel de muskaatnoot al…
De helende werking van salie

De helende werking van salie

Salie is een heerlijk, aromatisch kruid dat vaak gebruikt wordt in de Italiaanse keuken. Het is lekker bij pasta, pizza en gebraad. Het werd oorspronkelijk gekweekt in Zuid-Europa maar is tegenwoordig…
De helende werking van steranijs

De helende werking van steranijs

Steranijs is een specerij met een zoete, aromatische en anijsachtige smaak dat vaak gebruikt wordt in de Chinese keuken. In Europa wordt het vooral gebruikt in zoet gebak en jam. Steranijs kan om zijn…
De helende werking van tijm

De helende werking van tijm

Tijm is een populair kruid in vele keukens, het is heerlijk in Franse en Italiaanse gerechten en is onmisbaar in een bouquet garni om je bouillon smaak te geven. Tijm wordt gekweekt in Azië, Zuid-Euro…
Gepubliceerd door Valedevento op 18-03-2016, laatst gewijzigd op 26-07-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties