De helende werking van kruiden en specerijen
Kruiden en specerijen geven een heerlijke smaak aan al je gerechten, zijn lekker in een slaatje en je kunt er een gezonde thee van maken. Kruiden en specerijen worden al eeuwenlang gebruikt om hun medicinale eigenschappen en ook vandaag kunnen we deze natuurlijke middeltjes gebruiken tegen tal van kwaaltjes en ziektes.
Vitaminen en mineralen
Kruiden en specerijen bevatten tal van vitaminen, zoals vitamine A, C en K. Deze kunnen helpen om de bloeddruk te regelen en aderverkalking te voorkomen, de botten sterk te houden en de weerstand te verhogen. Mineralen zoals kalium, calcium en magnesium spelen ook een rol bij de vorming van botweefsel, het regelen van de bloeddruk en spiersamentrekkingen, daardoor kunnen ze helpen hoofdpijn of menstruatiepijn te verzachten. Kruidnagel, nootmuskaat en salie helpen om de botten sterk te houden en osteoporose te voorkomen. Kruiden en specerijen zoals knoflook, koriander, kurkuma en tijm kunnen helpen om hart- en vaatziekten te voorkomen. Gember, basilicum en dille kunnen
hoofdpijn of
menstruatiepijn verzachten.
Antioxidanten
De meeste kruiden en specerijen bevatten antioxidanten, dit zijn stoffen die het DNA, de cellen en de organen beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen en beschermen zo tegen kanker. Ze zorgen ervoor dat kwaadaardige cellen zich niet kunnen vermenigvuldigen en kunnen kankercellen doden. Sommige kruiden en specerijen verhinderen ook de vorming van bloedvaten die tumoren van bloed voorzien. Ze kunnen ook aderverkalking, infecties en ontstekingen zoals artritis tegen gaan. Kruiden en specerijen die veel antioxidanten bevatten zijn basilicum, gember, kardemom, knoflook, kruidnagel, kurkuma, nootmuskaat, tijm en dille.
Andere functies
Veel kruiden en specerijen bevatten metalen zoals ijzer, mangaan, koper en zink. IJzer kan helpen om bloedarmoede te behandelen en een tekort aan metalen kan de weerstand verminderen, de spieren zwakker maken, de stofwisseling verstoren en de hersenfunctie beïnvloeden.
Sommige kruiden hebben een antibacteriële werking waardoor ze gebruikt kunnen worden om voedselvergiftiging, diarree en huidaandoeningen te behandelen. Vooral knoflook, kardemom, salie en kruidnagel hebben een sterke antibacteriële werking.
Kruiden zoals basilicum, gember en koriander kunnen ook de productie van insuline stimuleren waardoor ze kunnen gebruikt worden door mensen met diabetes.
Ook beïnvloeden sommige kruiden en specerijen de vorming van hormonen en neurotransmitters waardoor ze een effect kunnen hebben op de hersenfuncties, het slaap-waakritme en de menopauze. Kruidnagel en kardemom kunnen gebruikt worden als afrodisiacum, nootmuskaat en dille kunnen helpen bij slapeloosheid en salie kan de symptomen van de menopauze verzachten.